Hop is essentiel voor bier. Het zorgt tijdens het kook proces voor het neerslaan van eiwit, zorgt voor een betere houdbaarheid en geeft een mooie smaak aan het bier.
Er zijn veel hopsoorten en nog iedere dag worden er nieuwe variëteiten gekweekt. Er zijn kook hoppen of aroma hoppen of een combinatie van die twee, zgn. de dual-purpose hoppen.
Hop gebruikt je tijdens het kook proces, na het kookproces of tijdens de nagisting (koudhop). Je kan het aan het begin van het koken toevoegen of pas later in het kook proces of beide. Dat hangt van de hop af, welke bitterheid je zoekt en of je ook smaakstoffen van de hop wil behouden.
Koudhop is een bekende techniek bij IPA. Hierbij krijg je wel de smaak van hop, maar niet de bitterheid. Zelf ben ik niet zo’n fan van koudhoppen. Ik vind de smaak van de hop wat te sterk en er is kans op infectie van het jongbier. Liever voeg ik direct na koken extra hop toe.
Kijk ook eens in onderstaand document, waarin informatie is te vinden over veel soorten hop.