Gist

Behalve de mout en hop geeft gist ook een zeer bepalende smaak aan het bier.
Gist is er in het type ondergistend of lage gisting en bovengistend of hoge gisting.

De optimale temperatuur bij ondergisting is 12 – 15 grC., bij bovengisting rond 18 – 23 grC.

Pils is een voorbeeld van een ondergistend bier, waarbij de gist het bier voornamelijk een neutrale smaak meegeeft.
Tripel is een voorbeeld van bovengisting, waarbij de gist meer smaak aan het bier meegeeft.

Belangrijk is om de juiste hoeveelheid gist toe te voegen aan het begin van de gisting. Dit staat meestal vermeld op de gist zelf voor hoeveel liter wort de gist geschikt is.

Er is zeer goede kwaliteit gist te verkrijgen. Zowel droge als vloeibare gist. Ik gebruik hoofdzakelijk droge gist van Fermentis en Lallemand.

Mijn Ervaring met gist

Fermentis US-05
Bovengist. Fijne neutrale bovengist die ik gebruik voor Ale en IPA. Ik gebruik de gist in een temperatuur bereik van 18-20 grC.

Lallemand Nottingham
Bovengist. Is wat smaak betreft gelijk aan Fermentis US-05. De gist is wel iets actiever als de US-05.

Fermentis S-33
Bovengist. Goede ervaringen met Rogge bier en Dubbel. Neutraal karakter en geeft een zachte smaak.

Fermentis Abbaye BE-256
Bovengist. Mooie gist voor Dubbel en Tripel. Geeft wat hogere alcoholen en een meer pittige smaak.

Lallemand Abbaye
Bovengist. Prima gist voor Dubbel. Vergelijkbaar met BE-256 van Fermentis.

Fermentis T-58
Bovengist. Speciale gist met een zeer karakteristieke, peperige smaak. Ik vind het een mooie gist voor witbier om eens af te wisselen.

Fermentis WB-06
Bovengist. Gebruikt voor Weizen, maar ik ben niet tevreden over deze gist. Geen mooie neutrale banaan smaak. Teveel bijsmaken.

Fermentis 34/70
Ondergist. Een mooie neutrale zachte ondergist. Ik heb deze gist gebruikt voor een Lentebok bij een vergistings temperatuur van 11 grC.

Fermentis S-189
Ondergist. Een hele mooie gist, fruitiger als de 34/70 hierboven, echter ook op een iets hogere temperatuur (16 grC) vergist. Gebruikt voor een Lentebok

Wyeast London Ale 1028
Bovengist. Vloeibare gist. Gebruikt voor een Ale.

Wyeast American Ale 1056
Bovengist. Vloeibare gist. Vergelijkbaar met de Fermentis US-05. De smaak is iets neutraler als de US-05.